Friday, December 16, 2011


FOOD SAFETY & HYGIENE
ආහාර සුරක්ෂිතතාව හා සනීපාරක්ෂාව

Ø  What is the Food safety?
ආහාර සුරක්ෂිතතාව යනු,

                Prevent contaminating food with pathogens

               ආහාර සුරක්ෂිතතාව හා සනීපාරක්ෂාව යනු රෝග කාරක
              විෂබීජ / උවදුරු වලින් ආහාර දූෂනය වීම  වැලැක්වීම.


Ø  HAZARDZ?
උවදුරු

A biological/Chemical or Physical Agent that is reasonably likely to Cause illness or injury in
Absence of its control
ජෛව/රසායනික/භෞතික සාධක හේතු කොට ඇති වන රෝගී හෝ අසනීප තත්ව ඇතිවීම වැලැක්වීම.
      
-          images.jpgBiological hazards
ජෛව උවදුරු

Microorganism/ parasitic worms & etc…
කුඩා ජීවි සංවිධාන/පරපෝෂිත පණු ආකාර හා වෙනත් ජීවීන්.

s.jpg



-          Chemical hazards
q.jpgරසායනික උවදුරු

Oil/food supplements/pharmaceuticals & etc…
ලිහිසි තෙල්/ආහාර අතිරේක/බෙහෙත් හා වෙනත්..




-           Physical hazards
භෞතික උවදුරු
t.jpg
Any Potentially harmful extraneous matter not normally found in food
Glass/wood/stones/Metal/Plastic & etc….
හානිදායක විය හැකි,ආහාර වල s`m`n&@yn\
                      දැකිය නොහැකි, වෙනත් දෑ...
                                                                                                                                           

Ø  Why we SAFE/CARE foods
g.jpgඅප ආහාර සුරක්ෂිත කල යුත්තේ ඇයි?
Saves the Business money long run
 v&`පාරයේ දීර්ඝ කාලීන ඉපයීම් සදහා...
Avoids Poising our Customers
පාරිභෝගිකයාට විෂ සහිත ආහාර සැපයීමෙන්
 වැලකීමට ඇති හැකියාව.
Food safety Standards increase
ආහාර සුරක්ෂිතතා  pYමිතීන්ගේ වර්ධනය.           
sd.jpgEnsures Complaint with the law
පැමිණිලි වලින් නීතිමය සුරක්ෂිතතාව තහවුරු වීම.                        
Food Quality Standards increase
ආහාර තත්ව pYමිතීන්ගේ  වර්ධනය.
Organizes process to produce Safe foods
ආරක්ෂිත ආහාර නිෂ්පාදන kQYයාවලීන් සදහා සංවිධානය වීම.
Organizes Staff promoting teamwork efficiency
කාර්ය මණ්ඩල සංවිධානය හා කණ්ඩායම් kQYයාකාරකම් කාර්යක්ෂමව සිදු වීම.
Due diligence defense in Court
නීතිමය ලෙස වුව නියම ආරක්ෂාව ලැබීම.

Ø  What is the Basic Concept of the Food Safety
gg.jpgආහාර සුරක්ෂිතතාවයේ මූලික සංකල්ප මොනවාද?
HACCP
( Hazards Analysis & Critical Control Point )

Ø  How we implement Food Safety Basics for our Plant?
ආහාර සුරක්ෂිතතාවයේ මූලික සංකල්පයන් කර්මාන්තශාලාව
 තුල kQYයාවට නංවන ආකාරය

Ø  01.Factory Process for Food safety
කර්මාන්තශාලා kQYයාවලිය ආහාර සුරක්ෂිතතාව උදෙසා දායක වන ආකාරය.
02. Personal Responsibility for Food safety
ආහාර සුරක්ෂිතතාව උදෙසා පුද්ගල දායකත්වය හා වගකීම්




 
Factory Process for Food Safety
කර්මාන්තශාලා kQYයාවලිය ආහාර සුරක්ෂිතතාව උදෙසා දායක වන ආකාරය.

01. Ware house (ගබඩාව)

What are the actions we do to prevent hazards & importance it…
උවදුරු පාලනය සදහා අප ගන්නා පියවර හා ඒවායේ වැදගත්කම
                                                                                                                                             
-          D.JPGStack Gunny Bags on Corrugated Kraft Sheets
ඝන කඩදාසි මත ගෝනි ඇසිරීම.
-          Fumigation
ධූමකරණය
-          Pest Controlling
උවදුරු පාලනය
-          How the Apply  Hazards Concept
උවදුරු පාලන සංකල්පයන් යොදා ගන්නා ආකාරය.

Etc….
වෙනත්….

02. Bean Cleaner
-          Why we Stack Gunny Bags on pallet
Pallet මත ගෝනි ඇසිරීමේ වැදගත්කම
-          What is the De stoner? What is the importance it?
DSC00411.JPGDe stoner යනු කුමක්ද? එහි වැදගත්කම
-          Why we use Magnet in Hopper
Hopper 1 සදහා Magnet  1ක් යොද ගැනීමේ
 වැදගත්කම
-          Frequently Cleaning Importance?
නිරන්තර පිරිසිදු කිරීමේ ඇති වැදගත්කම
-          Zoning
කලාපීකරණය
-          How the Apply  Hazards Concept
-          උවදුරු පාලන සංකල්පයන් යොදා ගන්නා ආකාරය.

-          Etc….
       වෙනත්….


03. Roaster
-          Proper cleaning and prevent hazards
නිසි පිරිසිදු කිරීම් හා උවදුරු පාලනය

-          Most suitable Roasting Temperature &  How it effect on Food Safety
කර කිරීම සදහා වඩාත් @y`\g& උෂ්ණත්වය හා ආහාර සුරක්ෂිතතාවයට එය බලපාන ආකාරය.

-          What is the importance of using magnet?
Magnet  1ක් යොද ගැනීමේ වැදගත්කම
h.jpg
-          What is the winnower role in food safety?
ආහාර සුරක්ෂිතතාව හා winnower යේ x`vQwy

               -      Importance  about keeping  Shell in nibs less than 1%
                      NIBS  වල පොතු pYතිශතය 1% වඩා අඩුවෙන් තබා ගැනීමේ වැදගත්කම

-          How the Apply  Hazards Concept
උවදුරු පාලන සංකල්පයන් යොදා ගන්නා ආකාරය.

-          Zoning
කලාපීකරණය

-       Etc….
       වෙනත්….

04.3 rollers & Natural Cocoa mass Tanks
-     Why Cleaning is more important?
       පිරිසිදු කිරීම් වඩාත් වැදගත් වන්නේ ඇයි?

-     Magnet Role In 3 roller Station & Where it placed?
       Magnet පිහිටා ඇති ස්ථාන හා එහි වැදගත්කම.

DSC00165.JPG-     Why mess in There & Description about the Mess?
       දැලෙහි ඇති වැදගත්කම හා එහි විස්තර

               -     How the Apply Hazards Concept
                       උවදුරු පාලන සංකල්පයන් යොදා ගන්නා ආකාරය

               -     Zoning
                  කලාපීකරණය

-     Etc….

DSC00509.JPG        05. Alkalizer
        -     CCP?
                      අවදානම් පාලන ස්ථානයක් යනු?                              
-     What is the sterilization?
       ජීවානුහරණය යනු?
-     Area Cleaning Importance
      අවකාශ පිරිසිදු කිරීමේ වැදගත්කම.
-     Alkalizing Parameters
       පරාමිතීන්
-     Alkalizing Proper way and why does like that?
      නිවැරිදි පිලිවෙළ හා එහි වැදගත්කම
-     Importance of Alkalizing Foods
       Alkalizing  කිරීමේ වැදගත්කම.
               -     Zoning
DSC00503.JPG                       කලාපීකරණය

-      Etc….
       වෙනත්….












06. Treated Cocoa mass Tanks
               -       How the Apply Hazards Concept
219177_208067329216675_100000402274445_691864_5298395_o.jpg                          උවදුරු පාලන සංකල්පයන් යොදා ගන්නා ආකාරය
-           Frequently Cleaning Importance?
 නිරන්තර පිරිසිදු කිරීමේ ඇති වැදගත්කම

-       Etc….
        වෙනත්….                                                                                    


07. Packing Area
-       Safely Food Packing Temperature
        ආරක්ෂිත ආහාර ඇසුරුම් උෂ්නත්වය                                   
269864_2189848789710_1351819619_32719752_1823828_n.jpg-       Why we must Seal in proper
         නිසි සීල් කිරීමේ ඇති වැදගත්කම
-       Why Cleaning is important?
        පිරිසිදු කිරීම් වඩාත් වැදගත් වන්නේ ඇයි?

-       Most Efficiency Room temperature & Humidity
        වඩාත් කාර්්යක්ෂම කාමර උෂ්ණත්වය හා a`r\qYw`vy
-       Packing Material Handling
        ඇසුරුම් කළමනා හැසිරවීම.
               -      Zoning
                      කලාපීකරණය

-       Etc….
        වෙනත්….



08. Factory premises
-       Bait Stations
        ගොදුර
-       Glue Taps
        මැලියම් උගුල්
-       Glue Boards
        මැලියම්      පුවරු
-       Cleaning equipment Stations
          පිරිසිදු කිරීම් උපකරණ සවි කර ඇති ස්ථාන
-       Why we can’t Grow Plant in premises
         කර්මාන්ත භූමිය තුල ශාk වගා නොකරන්නේ ඇයි
-          260460_2189845829636_1351819619_32719741_7734640_n.jpg Frequently Cleaning Importance?
-          නිරන්තර පිරිසිදු කිරීමේ ඇති වැදගත්කම

-       Etc….
                      වෙනත්….

No comments:

Post a Comment